Z korporátu k vlastní značce bezových sirupů: Inspirační úspěch
Publikováno: 28.07.2025 05:02 | Autor: Jan Novák
Odešel z korporátu a začal vyrábět bezové sirupy: Příběh úspěchu, který inspiruje
Když se řekne korporátní svět, mnozí si vybaví nekonečné hodiny strávené v kanceláři, záplavu emailů a stres z blížících se deadlinů. Pro Jana Nováka, bývalého marketingového specialistu z Prahy, toto prostředí bylo každodenní realitou až do chvíle, kdy se rozhodl pro radikální změnu. Opustil svou dobře placenou pozici a vydal se cestou podnikání – začal vyrábět a prodávat bezové sirupy.
Odvaha opustit známé vody
Janova cesta začala před dvěma lety, kdy si uvědomil, že korporátní život ho už nenaplňuje. „Cítil jsem, že potřebuji změnu, něco, co mě bude bavit a zároveň přinese něco pozitivního i ostatním,“ vzpomíná Jan. Inspiraci našel během jedné z rodinných návštěv na Moravě, kde jeho babička tradičně vyráběla bezový sirup. „Bylo to něco, co mě vždycky bavilo a co jsem miloval na chuti léta,“ říká. Rozhodl se tedy vzít recept svojí babičky a vylepšit ho.
Výroba na zelené louce
Začínal doslova od nuly. „Nejdřív jsem musel najít vhodné dodavatele bezu, naučit se vše o fermentaci a konzervaci a také zjistit, jaké jsou právní požadavky na výrobu a prodej potravin,“ popisuje Jan první kroky. Následovalo testování receptur, design obalů a budování značky. Jan si vše osvojil sám a postupně začal své sirupy nabízet lokálním obchodům.
Úspěch na trhu
Dnes, po dvou letech, prodává Jan svoje bezové sirupy po celém Česku. Jeho produkt se dostal nejen do malých bio obchodů, ale i do větších supermarketů. „Reakce zákazníků jsou úžasné, lidem chutná, že je sirup 100% přírodní a že každá šarže má své specifické nuance,“ říká s hrdostí.
Přínos pro komunitu a životní prostředí
Jan klade velký důraz na udržitelnost. Používá lokálně získané suroviny a recyklovatelné obaly. Kromě toho se snaží podporovat lokální komunitu, ať už formou sponzorství místních akcí nebo spoluprací s místními farmáři.
Co dalšího přinese budoucnost?
Plány do budoucna? Jan se nebojí snít velké. „Chtěl bych rozšířit nabídku o další tradiční české sirupy a možná otevřít vlastní malou kavárnu, kde bychom tyto sirupy nabízeli,“ sdílí své vize. A co radí ostatním, kteří uvažují o podobné změně? „Nikdy není příliš pozdě začít něco, co vás naplňuje. Občas je potřeba udělat velký krok, aby se objevily nové možnosti.“
Janův příběh je inspirativní příklad toho, jak lze úspěšně opustit zdánlivou jistotu a vydělat si na živobytí děláním něčeho, co má pro člověka hlubší smysl. V jeho případě to vedlo k oživení staré rodinné tradice a přinášení radosti z přírodních produktů širokému spektru lidí.
Další zajímavé články
← Zpět na hlavní stránku